Wat drijft Bergenaar Stefaan Verheugt?

BN de Stem

BERGEN OP ZOOM – Ik heb een zorghart, zegt hij. Heb altijd in de zorg gewerkt. Stefaan Verheugt. Op de foto met de wielen van een rolstoel. ,,Heel veel mensen die iets niet kunnen, kunnen dat wel met een hulpmiddel. De rolstoel staat door symbool voor.”

Stefaan Verheugt, een van de mensen die Annemarieke van Peppen portretteerde.

 
Stefaan Verheugt, een van de mensen die Annemarieke van Peppen portretteerde. © Annemarieke van Peppen

Wat drijft Bergenaar Stefaan Verheugt?

BERGEN OP ZOOM – Ik heb een zorghart, zegt hij. Heb altijd in de zorg gewerkt. Stefaan Verheugt. Op de foto met de wielen van een rolstoel. ,,Heel veel mensen die iets niet kunnen, kunnen dat wel met een hulpmiddel. De rolstoel staat door symbool voor.”

Het is zijn manier om te zeggen wie hij is. Als mens. En hoe hij zich ziet als volksvertegenwoordiger. Als raadslid. Iemand die wil opkomen voor anderen. Wil helpen. Want Verheugt is kandidaat bij de komende verkiezingen. Net zoals tientallen andere Bergenaren. 

Voorwerp

De bekende Bergse kunstenares Annemarieke van Peppen fotografeerde hen. En vroeg naar hun verhaal. Liet ze een voorwerp meebrengen dat ze koesteren. Dat aangeeft wat hen drijft, wat hen beweegt. Op donderdag 15 maart zijn al die portretten en de verhalen die erbij horen van 11.00 tot 14.00 uur te vinden op de Grote Markt in Bergen op Zoom. ,,En bij elke foto staat de politicus in kwestie. En kunnen mensen er mee in gesprek”, legt Van Peppen de bedoeling van de manifestatie uit.

Beweeg me

Ze is al vanaf 2015 bezig Bergenaren te portretteren. Beweeg me heet haar project. Aan de hand van voorwerpen vertellen mensen wat hen beweegt. De verkiezingen voor de gemeenteraad brachten haar op het idee met de tientallen kandidaat-raadsleden aan de slag te gaan. ,,Ik wilde met hen per se niet over politiek praten. Politici zijn vaak afstandelijk, want ze willen ergens niet op worden afgerekend. Ze laten niet snel het achterste van hun tong zien.” En daarom voerde ze persoonlijke gesprekken. Aan de hand van een voorwerp dat de politici mee mochten brengen. Die interviews vergezellen de in totaal 76 portretten die ze maakte. In zwart-wit. ,,Supergroot afgedrukt.” 

 

Ze mogen geen flyers meebrengen, niet aan politiek doen

Annemarieke van Peppen

Jessy van Hooydonck wil muziek in de politiek brengen

 
Jessy van Hooydonck wil muziek in de politiek brengen© Annemarieke van Peppen

Haar insteek dat het om de mens gaat achter de politiek blijft ook op 15 maart van kracht. ,,Ze mogen geen flyers meebrengen, niet aan politiek doen.” 

Speeldoosje

Tot de geportretteerde behoort ook Jessy van Hooydonck uit Lepelstraat. Ze heeft een speeldoosje bij zich op de foto. ,,Ik wil aanzwengelen”, zegt ze. ,,Ik wil dingen bespreekbaar maken. Daarom past er niks beter bij me dan dat speeldoosje.” Want in haar vrije tijd is ze muzikant, in haar werk is ze met jongeren bezig. ,,Muziek is mijn lust en mijn leven. Ik wil muziek in de politiek brengen.”

Voor je zelf en anderen opkomen

Adam Ahajaj

Architect Jovita Dorigo koestert nadrukkelijk de driehoek. Een belangrijke vorm, zegt ze. ,,Het is mijn ambitie om de communicatie tussen burger, gemeenteraad en bestuur te verbeteren om zo de driehoek te sluiten.”

En Adam Ahajaj heeft een studie van zijn rechtenstudie bij zich. Hij staat voor rechtvaardigheid. ,,Voor je zelf en anderen opkomen.” Dat kreeg hij van jongsaf aan van thuis mee. ,,Links, sociaal en volks.” 

Op het stadsplein komt ook de limo van het Internationale Documentaire Festival te staan. Daarin wordt voor bezoekers van de verkiezingsmarkt een documentaire vertoond over het referendum. En ook in het historische Stadhuis zijn vertoningen van docu’s die te maken hebben met de verkiezingen.

De foto’s en verhalen van de 76 zijn nu al te vinden op

www.beweegme.nl

 
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmailby feather